Türkiye’de haksız şekilde ihraç edilen veya tutuklanan binlerce hakim savcı var. Geride kalan aileleri ise oturdukları lojmanlardan atıldı, tüm malvarlıklarına ve banka hesaplarına tedbir koyuldu. Bu dram karşısında Avrupa Yargıçlar Birliği, Türkiye’de açlığa mahkum edilen hakim meslektaşları ve aileleri için maddi yardımda bulunma kararı aldı. Hakkında yakalama kararı çıkarılan ancak keyfi hukuksuzluklar nedeniyle teslim olmamayı tercih eden Hakim Mesut Orta, saklandığı dönemde, bu kuruluşla e-mail yoluyla iletişime geçerek kendisi ve özellikle ailesi için mali yardım talep etti. Avrupa Yargıçlar Birliği tarafından yapılan yardıma ilişkin yazışmalar, hakim Orta’nın yakalandığında el koyulan bilgisayar kayıtlarından ortaya çıkarıldı.

Buna göre, hakim Orta’nın eşinin banka hesabına, Alman Hakimler Birliği üyesi Stuttgart Savcısı P. S. tarafından iki ayrı işlemde 1300 Avro gönderildiği belirlendi. Erdoğan kontrolündeki basın ise, Alman Savcı’nın hakim Orta’ya saklanabilmesi için yardım ettiğini iddia etti. Keyfi şekilde terörizm suçundan tutuklanan hakim Orta bu kez de aldığı mali yardım nedeniyle ikinci kez suçlanıyor. Basında yer alan haberlere göre, hakim Orta’nın yanısıra Avrupa Yargıçlar Birliği Fonu ve para transferine aracı olan Stuttgart Savcısı P. S. de soruşturmaya dahil edildi (1).

Yabancı hukukçulara Türkiye’de soruşturma açılması yukardaki olayla sınırlı değil. Daha önce de, Erdoğan’ın ve hükümet üyelerinin ABD’nin İran ambargosunu delmek için Reza Zarrab’dan astronomik miktarda rüşvet almaları nedeniyle ABD’de Reza Zarrab’a dava açılması üzerine Erdogan kontrolundeki Türk savcılar, Zarrab soruşturmasını yürüten ABD Fedaral Savcılarına silahlı terör örgütüne yardım ettikleri gerekçesiyle soruşturma açmıştı! (2).

Bu yaşananlar Türkiye’de son iki yılda yaşanan hukuksuzluklara sadece iki örnek. Erdoğan kontrolundeki yargının hakim ve savcıları, başta meslektaşları olmak üzere muhalif gördüğü yüzbinlerce insana akıl ve mantık dışı iddialarla benzer dramları yaşatmaya devam ediyor.

Hakim Mesut Orta kimdir?

Hakim Mesut ORTA, mesleğine ceza hakimi olarak başladıktan sonra uzmanlık alanı yani hukuk fakültesi lisansı yanında bilgisayar programcılığı mezunu da olması nedeniyle Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’na tetkik hakimi olarak atandı. 2011 yılında ise, Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere bir çok uluslararası kuruluş tarafından ödüllendirilmiş olan UYAP sistemini (Türkiye e-adalet sistemi) ve yazılımlarını geliştiren birimin Başkanlığı’na getirildi. Bilgi teknolojileri alanında doktora sahibi olan ve yayınlanmış kitapları bulunan hakim Orta, üniversitelerde ve Türkiye Adalet Akademisinde dersler verdi (3).

15 Temmuz darbe girişimi bahanesiyle binlerce meslektaşının terör örgütü üyeliği iddiasıyla keyfi tutuklanması nedeniyle Hakim Orta teslim olmayarak saklanmayı tercih etti. Ancak Diyarbakır’da saklandığı evi polisin tespit etmesiyle yakalandı ve tutuklandı. Polis, eve yaptığı baskın sırasında hakim Orta ve birlikte kaldığı meslektaşını darp etti. Hakimlerin götürüldüğü hastanede, darp izleri hastane raporlarına da geçti. Darp, hakaret ve tehdit edilen hakimler polislerden şikayetçi olsa da, Savcılık tarafından polisler hakkında takipsizlik kararı verildi. (4). Bugünlerde, hakim Orta’nın benzer iddialarla yargılanan yüzlerce meslektaşına haksız şekilde 6 yıldan fazla hapis cezaları verildi. Ancak Hakim Orta’nın, Bakanlıkta üst düzey görev yapmış olması bahane edilerek silahlı terör örgütü yöneticiliği suçlamasıyla hakkında 22,5 yıl hapis cezası isteniyor! (5)

Kaynaklar:

(1) www.trthaber.com

(2) www.cumhuriyet.com.tr

(3) freejudges.wordpress.com

(4) grihat.com

(5) freejudges.wordpress.com