2013 yılı sonunda Erdoğan hükümeti üyelerine yönelik yolsuzluk soruşturmalarının ortaya çıkarılmasından sonra, Türk yargısında büyük tasfiyeler yaşanmıştı. Hakim Ayşe Neşe Gül 2014 yılına kadar Türkiye Adalet Akademisinde görevliyken, bu tasfiye rüzgarı içinde görevinden alınan hakimler arasındaydı (1).

Özellikle genç hakim savcılar içinde ciddi şekilde tanınan ve takdir gören Hakim Gül, bunun etkisiyle 2014 HSYK seçimlerinde aday olduğunu açıklamıştı (2). Seçimlere Erdoğan hükümetinin desteklediği YBP grubun karşısında bağımsız aday olarak girerek meslektaşlarının 1/3’inin oyunu (4816 oy) almıştı (3).

Ayşe Neşe Gül, seçimlerden sonra yeni kurulun hazırladığı ilk kararname ile eşiyle birlikte bu kez de ülkenin en kuzeybatısına Edirne’ye yine isteği dışında tayin edilmişti (4). 15 Temmuz askeri darbe teşebbüsünün başlamasından yalnızca 3 saat sonra ise, Hakim Gül ve meslektaşı olan eşi hakkında, söz konusu suça iştirak suçlamasıyla binlerce meslektaşı gibi gözaltı kararı çıkarıldı. Savunmaları alınmaya gerek görülmeden ihraç edilen Gül çifti, yaklaşık 2 yıldır tutuklu bulunuyor. Erdoğan’ın desteklediği grubun karşısına muhalif aday olarak çıkan pek çok hakim ve savcı gibi Hakim Ayşe Neşe Gül de, usul kanunları ve Anayasa’ya aykırı şekilde cezaevinde tecrit altında tutuluyor. Ayrıca Gül çifti uzun bir süredir farklı cezaevlerinde tutuldukları için bu durum hem kendileri hem de aileleri için peşinen cezalandırmanın ayrı bir dramını gözler önüne seriyor(5).

(1) gazetevatan.com

(2) www.t24.com.tr

(3) www.aa.com.tr

(4) www.hurriyet.com.tr

(5) twitter.com/arzuyildiz